Taalgarage - meestgestelde vragen

Wie kan in de Taalgarage terecht?

De Taalgarage is er voor volwassen anderstaligen die (nog) niet terecht kunnen in een cursus of liever zelfstandig Nederlands leren:

 • wie nog een paar weken of maanden moet wachten tot de cursus start
 • wie wel Nederlands wil leren, maar niet in een klas
 • wie al een basiskennis heeft en zijn Nederlands voor een specifiek doel wil verbeteren (studies, werk, officieel examen,…)
 • wie naast een cursus algemeen Nederlands nog specifieke taalbehoeften of taalwensen heeft
 • wie in Brussel zijn gesproken Nederlands wil oefenen

Welke materialen kan ik in de Taalgarage inkijken?

Je vindt in de Taalgarage volgende materialen:

 • zelfstudiepakketten Nederlands
 • methodes die in de klas worden gebruikt om Nederlands te leren
 • vertalende en verklarende woordenboeken, vaak specifiek voor anderstaligen
 • grammaticaboeken
 • woordenlijsten over bepaalde thema’s
 • boeken met extra oefeningen over woordenschat
 • boeken waarmee je schriftelijk Nederlands kan oefenen
 • leesboeken voor anderstaligen
 • online studiemateriaal
 • luister- en spreekoefeningen (vaak via cd-rom)
 • tests Nederlands

Kan ik de materialen ontlenen en mee naar huis nemen?

Je kan de materialen in de Taalgarage bekijken en bespreken. Je krijgt extra info over de pluspunten van elk materiaal. Je kan deze materialen niet ontlenen en meenemen. Voor elk boek of naslagwerk krijg je een materiaalfiche: hier vind je alles over de inhoud , de aankoopprijs en de verkooppunten en een overzicht van de Brusselse bibliotheken waar je dit boek of naslagwerk kan lenen.

Wat krijg ik mee na een bezoek aan de Taalgarage?

Na je bezoek krijg je een mapje mee met fiches over de materialen die jou interesseren. Je krijgt ook enkele extra documenten mee die je helpen om te starten met zelfstudie. Je krijgt ook flyers mee over andere Brusselse initiatieven waar je Nederlands kan oefenen.

Ik zou graag mensen ontmoeten om mijn gesproken Nederlands te oefenen. Kan ik hierover in de Taalgarage informatie krijgen?

In Brussel kan je je Nederlands op verschillende manieren oefenen : via conversatietafels, een cursus in een Nederlandstalig gemeenschapscentrum,… Je krijgt folders en kan websites bekijken. Kijk bijvoorbeeld op: www.nederlandsoefenen.be/brussel, www.patati.be, www.taalblad.be.

Moet ik al in een Huis van het Nederlands geregistreerd zijn?

Dat hoeft niet. Als je nog nooit in één van de Huizen van het Nederlands (in Brussel of in Vlaanderen) bent geweest, dan maken we in de Taalgarage een dossier voor je klaar en testen we kort je taalniveau. Vervolgens krijg je advies op maat over jouw zelfstudie Nederlands.

Ben je al eens in één van de Huizen van het Nederlands geweest, dan zoeken we jouw dossier op de computer. We bekijken of een nieuwe taalniveautest nodig is en we geven je advies op maat over jouw zelfstudie Nederlands.

Ben je ook geïnteresseerd in een cursus Nederlands, naast je zelfstudie, dan moet je wel langsgaan bij het team “screening en oriëntering” in het Huis. Je taalniveau en je leervaardigheden worden dan uitgebreider getest.Kom voor een test langs tijdens de openingsuren van het Huis van het Nederlands.

Hoe maak ik een afspraak in de Taalgarage?

Je stuurt een mail naar taalgarage@huisnederlandsbrussel.be of je telefoneert naar 02 501 66 60. We zoeken samen een geschikt moment voor een afspraak.

Kan ik tegelijk een cursus Nederlands volgen en advies krijgen over zelfstudie Nederlands in de Taalgarage?

Dat kan. Via zelfstudie kan je de cursus Nederlands die je volgt ondersteunen. Maar uit ervaring weten we dat het beter is je op één van beide sporen te concentreren: ofwel een cursus Nederlands, ofwel zelfstudie Nederlands. Bekijk het overzicht van talenscholen en -cursussen.

Kan ik via zelfstudie een bepaald niveau Nederlands behalen en vervolgens instappen in een cursus Nederlands van een hoger niveau?

Dat is mogelijk als je erg gedisciplineerd bent en iedere dag hard aan je zelfstudie Nederlands werkt. Maar als je wil instappen in een cursus van een hoger niveau, moet je sowieso in het Huis van het Nederlands langskomen: je niveau wordt dan uitgebreid getest. Zo ben je zeker dat je in de juiste cursus terechtkomt.

Word ik na mijn bezoek aan de Taalgarage verder begeleid in mijn zelfstudie Nederlands?

We geven advies over materialen. We begeleiden je niet in je zelfstudie. Na vier maanden krijg je van ons een vragenlijst, die je kan invullen en terugsturen. Vragen zijn: “Heb je de aanbevolen materialen gebruikt? Ben je er tevreden over? Heb je nog verdere vragen? Zou je graag bijkomend advies willen?”

Kan ik nog een keer naar de Taalgarage komen als ik dat wil?

Je bent altijd welkom voor een tweede of zelfs derde bezoek aan de Taalgarage. Naarmate je vordert met je zelfstudie, is het normaal dat je nieuwe vragen hebt. Je kan die via mail aan ons stellen of nog een keer in de Taalgarage langskomen. Er is ook een Taalgarage in het Huis van het Nederlands Antwerpen.