Plonge: het stadsspel om Nederlands in Brussel te ontdekken

07/11/2022 — Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers en het Huis van het Nederlands Brussel lanceren Plonge, een gratis en interactief online stadsspel voor Brusselaars vanaf 16 jaar om Nederlands te beleven in Brussel. 

Ontdek het spel
Plonge1

90 jongeren uit 2 Franstalige middelbare scholen uit Brussel testten vandaag in groepjes van vier voor het eerst onze webapplicatie waarmee ze met hun smartphone in de hand Nederlands in Brussel op speelse wijze kunnen ontdekken. 

We danken minister Bart Somers voor de steun aan dit project. Minister Bart Somers:Met kennis van het Nederlands, sta je steviger in je schoenen. Zo simpel is het. En dat is zeker het geval in onze hoofdstad. In een stad waar één op de vier jongeren geen job heeft, is hen spelenderwijs in contact brengen met het Nederlands het beste gelijkekansenbeleid dat je kan voeren.”

Directeur van het Huis van het Nederlands Brussel, Patrick Manghelinckx, vult aan: We willen de jongeren tonen dat Nederlands overal in de stad is. Hoe meer Nederlands ze spelenderwijs oppikken, des te meer verruimen ze hun blik en kansen. Dat is in tijden van een war on talent’, zeker geen overbodige luxe. Elk beetje Nederlands extra doet anderstalige jongeren sterker staan.” 

Er zijn twee versies van het spel: een versie voor een speler of een versie voor meerdere spelers. Bij de versie voor een speler legt de deelnemer een route af langs plaatsen waar een opdracht aan gekoppeld is. De versie voor meerdere spelers richt zich op groepen. In kleine groepjes nemen de deelnemers het op tegen elkaar. De begeleider beoordeelt de antwoorden van de studenten of speelt zelf mee. De applicatie richt zich in eerste instantie op jongeren, maar ook cursisten NT2 kunnen ermee aan de slag. Op dit moment bieden we 3 routes voor een speler en 5 routes voor meerdere spelers aan. Deze doorkruisen Brussel Stad en Molenbeek. 

De jongeren namen enthousiast deel aan de verschillende opdrachten doorheen de Brusselse straten. De minister deelde boekenbonnen uit aan de 4 winnende teams.

De interactieve game is vanaf nu voor iedereen toegankelijk. Brussel beleven in het Nederlands, leert de jongeren hun stad op een andere manier kennen. De strijd om de hoogste plaats op het scorebord is geopend.

Lees meer
Plonge2
Plonge7
Plonge11
FACEBOOK POST 2