Ga verder naar de inhoud

Begeleiding in taalbeleid en taalacties

Wil je werken aan een taalbeleid en taalacties voor je werkvloer? Start een taalbeleidstraject met het Huis van het Nederlands Brussel.

Onze begeleiding

Het Huis van het Nederlands ondersteunt je. We maken samen een concreet plan met acties voor jouw werkvloer. We verankeren jouw acties in een taalbeleid op maat van je organisatie.

Een greep uit de mogelijkheden:

  • Samen een taalvisie en taalbeleidsplan uitwerken en vertalen naar concrete acties.
  • Een taalprofiel opstellen: bepalen wat een medewerker moet kunnen zeggen, begrijpen, lezen en schrijven in de functie.
  • Conversatietafels opstarten: een groep medewerkers komt regelmatig samen voor een gesprek. We begeleiden de moderator en de eerste gesprekken.
  • Taalduo's samenbrengen: een Nederlandstalige en een anderstalige medewerker worden aan elkaar gekoppeld om samen Nederlands te oefenen tijdens pauzemomenten.
  • Sensibiliserende acties opstarten om medewerkers te motiveren.
  • Infosessies geven over manieren om Nederlands te leren en te oefenen.
  • Lessen Nederlands op maat van jouw werknemers organiseren.  
  • Workshops toegankelijk spreken en schrijven geven.

Zin om met ons aan de slag te gaan? Wil je meer informatie? Of heb je een andere vraag?

Wil je het taalniveau van je (kandidaat-)medewerkers testen?

Wil je iemand inschrijven in een cursus Nederlands voor volwassenen? Vul ons aanvraagformulier in. 

Aanbod per sector

Ons aanbod voor de zorg- en welzijnssector

Wie zorg nodig heeft, wordt graag in zijn/haar eigen taal geholpen. Dat is voor Nederlandstalige Brusselaars niet altijd evident. Daarom ondersteunen we ziekenhuizen, rusthuizen en kinderdagverblijven om de communicatie met hun Nederlandstalige klanten en hun familie te verbeteren. 

Nederlands in de Brusselse gemeente

Wil je de Nederlandstalige dienstverlening versterken in je gemeente? Streef je naar een betere interne communicatie? Wij ondersteunen Brusselse gemeenten die het Nederlands van de medewerkers willen verbeteren.

Instrumenten voor werkgevers

Wil je liever zelfstandig aan het taalbeleid op je werkvloer werken? Of zoek je tips voor acties rond taal op het werk? We creëerden een aantal instrumenten waarmee je aan de slag kan. 

Vormingen voor werkgevers

Wil je je kennis over taalbeleid uitbreiden? Wil je leren hoe je zelf taalbeleidsacties kan opzetten? Of wissel je graag uit met andere organisaties? 

In de praktijk

Het Huis van het Nederlands Brussel zoekt samen met jou naar oplossingen voor talige uitdagingen. Benieuwd wat we kunnen betekenen voor jouw Brusselse organisatie? Lees hieronder enkele praktijkvoorbeelden.