Wijzig je cookies voorkeuren

Taalgarage

Nederlands leren via zelfstudie

De Taalgarage van het Huis van het Nederlands geeft je advies voor je zelfstudie Nederlands.

Maak een afspraak met de Taalgarage

Ken je nog geen of weinig Nederlands? Schrijf je dan in voor één van onze groepssessies.

Nadat ik met iemand van de Taalgarage gesproken had, voelde ik me zeker om zelfstandig Nederlands te studeren. Ik wist na het gesprek ook waar ik alle informatie kon vinden.

- Gaston

Hoe helpt het Huis van het Nederlands bij zelfstudie Nederlands?

Advies: online of in het Huis

Maak een afspraak met de Taalgarage en wij geven advies over hoe je zelfstandig Nederlands kan leren. We bespreken wat je wilt bereiken door Nederlands te leren en geven je zo informatie op maat. 

Materiaal op maat voor zelfstudie Nederlands

De Taalgarage helpt je om het nodige materiaal te vinden voor je zelfstudie Nederlands: grammatica, luister- of schrijfoefeningen, … Ook voor zakelijk Nederlands of specifieke woordenschat voor je beroep geven we advies.

Tips over Nederlands oefenen in Brussel

Wat je thuis leert, wil je natuurlijk ook toepassen in een echte conversatie. We geven je tips over waar en hoe je dat in Brussel kan doen.

Veelgestelde vragen

Het gesprek met de Taalgarage

Is Taalgarage iets voor mij?

Woont u in Brussel en bent u 16 jaar of ouder? Herkent u zichzelf in een van de volgende situaties?

  • Ik wil Nederlands leren, maar niet in een klaslokaal.
  • Ik volg cursussen Nederlands en heb een specifiek leerverzoek.
  • Mijn cursussen Nederlands beginnen pas over een paar weken of maanden.

In dat geval is de Taalgarage iets voor u.

Als u in Antwerpen woont, neem dan contact met ons op taalgarage@​antwerpen.​be.

Moet ik ingeschreven zijn bij het Huis van het Nederlands?

Dat is niet nodig. Als u nog nooit in het Huis van het Nederlands bent geweest, stellen wij uw dossier samen en beoordelen wij tijdens het gesprek uw taalniveau.

Wilt u naast uw zelfstudie ook een taalcursus Nederlands volgen? Maak hier een afspraak: Klik op Ik wil me inschrijven voor een cursus”.

Kan ik ook advies per e-mail krijgen?

Nee. Tijdens een persoonlijk gesprek leren we u beter kennen. Daarom nodigen wij u uit om een afspraak te maken. Zo kunnen we samen bepalen welk zelfstudiemateriaal voor u het beste is.

De afspraak kan worden gemaakt in het Huis van het Nederlands of online.

Hoeveel kost dit advies?

Ons advies is gratis. Materiaal voor zelfstudie moet je zelf kopen of lenen in een Brusselse bibliotheek.

Hoe lang duurt het interview?

Een interview duurt ongeveer 45 minuten. Wij luisteren naar uw behoeften en geven u vervolgens advies over zelfstudiemateriaal. Wij geven u ook advies over de planning en waar u Nederlands kunt oefenen.

Als dit uw eerste afspraak bij Huis van het Nederlands is, nemen we tijdens het gesprek ook de tijd om uw dossier aan te leggen.

Wat is het verschil tussen een online afspraak en een afspraak in Huis van het Nederlands?

De Taalgarage heeft een collectie zelfstudiemateriaal. Als u naar het Huis der Nederlanden komt, kunt u dit materiaal raadplegen. Dit zal u helpen om te beslissen of een methode al dan niet geschikt is voor u. Er is geen verschil tussen een online interview en een interview in het Huis der Nederlanden.

Wat is het verschil tussen een individueel adviesgesprek en een informatief gesprek voor beginners?

Voor mensen die geen basiskennis van het Nederlands hebben, organiseren wij twee keer per maand een online-informatiesessie. Een keer in het Frans en een keer in het Engels. Tijdens de informatiebijeenkomst vertellen wij u welk zelfstudiemateriaal geschikt is voor beginners, waar u materiaal kunt kopen en lenen en hoe u uw zelfstudie kunt plannen. Wij sturen u ook hulpbestanden die u kunnen helpen bij uw zelfstudie. Na twee maanden nodigen wij u uit voor een vraag- en antwoordsessie waar u uw persoonlijke vragen kunt stellen. Bekijk onze activiteitenkalender en ontdek de data van de volgende informatiesessies.

Als u al een basiskennis van het Nederlands hebt, kunt u een individuele afspraak maken voor een consult in de Taalgarage.

Materiaal voor zelfstudie en studeren

Kan ik het materiaal bij de Taalgarage kopen?

Neen, wij verkopen geen materiaal. We geven je alle informatie om het materiaal te kopen of te lenen in een Brusselse bibliotheek.

Begeleidt de Taalgarage mij bij mijn zelfstudie Nederlands?

Neen, we begeleiden je niet bij je zelfstudie, maar tijdens het gesprek geven we je wel alle tools om zelfstandig te studeren. Heb je na het gesprek toch nog een vraag? Stuur ons een mail en dan helpen we je verder.

Is er een examen of kan ik een certificaat krijgen via de Taalgarage?

Neen. We vertellen je hoe en waar je jouw niveau kan testen tijdens jouw zelfstudie. Je kan wel bepaalde testen in het Huis van het Nederlands doen.

Kan ik na mijn afspraak nog een keer naar de Taalgarage komen?

Je bent altijd welkom voor een tweede of zelfs derde bezoek aan de Taalgarage. Als je taalniveau verbetert, is het normaal dat je nieuwe vragen hebt. Maak dan gerust een nieuwe afspraak en wij helpen je met plezier.

Kan ik door zelfstudie een hoger taalniveau bereiken?

Dat is mogelijk als je veel discipline hebt en iedere dag hard aan je zelfstudie werkt. Wil je je daarna inschrijven voor een cursus Nederlands van een hoger niveau? Dan moet je eerst een test doen in het Huis van het Nederlands. Zo ben je zeker dat je aan de juiste cursus begint.

Maak een afspraak voor info over zelfstudie

Praktisch

Een afspraak duurt 45 minuten.