Terug naar overzicht

Allez:NL 2022, wat een taalfeest!

Er is in Brussel nog nooit zoveel Nederlands gesproken als vandaag”, grapt een van de deelnemers van Allez:NL 2022. Het zou wel eens kunnen. Honderden studenten Nederlands verzamelden op donderdag 24 november voor de derde editie van Allez:NL. Een hele dag Nederlands spreken en oefenen buiten de klas. Meer dan 50 organisaties organiseerden samen 70 gratis activiteiten verspreid over Brussel. Een verslag.

De Beursschouwburg, 8.30 u. Startpunt van Allez:NL 2022. De inkomhal bruist van energie. Honderden deelnemers, allemaal met een andere moedertaal en achtergrond, begroeten elkaar in het Nederlands. Normaal oefenen ze Nederlands in de klas, tijdens lessen Nederlands voor anderstaligen. Vandaag oefenen ze Nederlands in de stad, samen.

Ik heb echt uitgekeken naar deze dag”, zegt Nassira met een glimlach, heel de dag Nederlands spreken en verhalen horen en vertellen. Ik ga veel leren vandaag denk ik.” Hetzelfde geluid bij Jacqueline, die speciaal uit West-Vlaanderen naar Allez:NL is afgezakt: Ik moest en zou meedoen. Tijdens een activiteit leer je meer dan in een klaslokaal denk ik. Zeker als het met gemotiveerde mensen is. Let’s go!

Ik moest en zou meedoen. Tijdens een activiteit leer je meer dan in een klaslokaal denk ik. Zeker als het met gemotiveerde mensen is. Let’s go!”

De start is alvast veelbelovend. De deelnemers verzamelen met een lekkere croissant en een warme tas koffie voor het podium van de Beursschouwburg. Jeune Kash, een Brusselse rapper, warmt het publiek op met een rap over niemand minder dan Benjamin Dalle. De Vlaams minister van Brussel staat naast hem op het podium om Allez:NL 2022 af te trappen. Hij blijft gaan, verstaan. Hij blijft kansen grijpen, begrijpen. Vanavond gaan we leren. Ik ben in de beurs met Benjamin, Benjamin. Vandaag Nederlands met Benjamin”, rapt Jeune Kash. Enthousiasme in de zaal én bij minister Dalle.

Het Huis van het Nederlands organiseert Allez:NL met 50 partnerorganisaties”, vertelt Griet Rigole van het Huis van het Nederlands. Zij organiseren samen 70 gratis activiteiten in gans Brussel. Dat gaat van voetballen tot koken tot samen een museum bezoeken. Dankzij Allez:NL kunnen deelnemers Nederlands oefenen in een andere context, maar vooral in contact komen met het Nederlandstalig netwerk hier in Brussel. Waar is jouw Nederlandstalig gemeenschapscentrum? Naar welke musea kan je in het Nederlands? Welke sportclubs zijn Nederlandstalig? Dat ontdekken de deelnemers vandaag.

Youssef staat klaar om in de voormiddag deel te nemen aan een theaterworkshop. Meteen gewaagd nee? Ik wil vooral veel praten vandaag. Met mensen die ik al ken, maar ook met mensen die ik nog niet ken. Daarom doe ik mee aan deze workshop.” Vicky gaat dan weer pannenkoeken bakken, in de lokalen van vzw Terra Nova. Bloem, eieren, suiker, melk, … we leren de naam van alle ingrediënten in het Nederlands”, vertelt ze. Peter, een voormalige leerkracht Nederlands voor anderstaligen, helpt de groep om de perfecte pannenkoek te maken: Ik koppel een les Nederlands aan iets heel praktisch: pannenkoeken bakken. Welke Vlaming, Brusselaar of Belg heeft er nog nooit een pannenkoek gebakken? Nu kunnen de deelnemers het ook, in het Nederlands nog wel.” Smaakt dat, zo’n pannenkoek in het Nederlands? Lek-ker”, antwoordt Vicky. 

Mariet, leerkracht Nederlands voor anderstaligen, stond erop om vandaag met haar klas aan Allez:NL deel te nemen. Deze dag is voor mij essentieel. Je toont studenten dat het echt wel mogelijk is om Nederlands te spreken in Brussel. Je gaat tijdens de dag ook anders met elkaar om, we leren elkaar op een andere manier kennen. Dat zal onze lessen in de klas alleen maar fijner maken.

Aan het einde van de voormiddag verzamelen de deelnemers terug in de Beursschouwburg. Een hapje eten, praten en energie tanken voor een tweede activiteit in de namiddag. Tine van gidsenorganisatie Brukselbinnenstebuiten heeft voor de namiddag een wandeling door de stad ontwikkeld. Het is een heel laagdrempelige wandeling: je ontdekt de belangrijkste plekken van Brussel tijdens een tour in toegankelijk Nederlands. Win-win!” Een grote groep deelnemers kan niet wachten om te vertrekken. Je merkt dat deelnemers van Allez:NL plezier hebben aan de dag en ook consequent Nederlands tegen elkaar spreken. Shanti, die al voor de derde keer meedoet aan Allez:NL, vat het mooi samen: Voor mij is dit een taalfeest. Ik hou van talen, want talen verbinden mensen. Voor mij is Nederlands een deel van mijn integratie in België geweest. Het heeft mijn blik op de wereld verruimd. Dus dank je wel Allez:NL!”

www​.alleznl​.be


Terug naar overzicht
Deel dit verhaal