Blijkbaar speelde “het keukentje” daar ook een grote rol in?
“Absoluut. Het keukentje (de personeelskeuken op tussenverdieping) was een plek voor die kleine persoonlijke gesprekjes die vaak het verschil maakten. Een “hoe is het?” aan een collega kreeg daar altijd een eerlijk antwoord. Ik genoot van die gesprekken en miste ze enorm tijdens de lockdowns. Het keukentje is niet altijd even opgeruimd, maar menselijke warmte is er genoeg. Ik ging trouwens vaak om kwart voor 1 eten in de cafetaria. Op die manier leerde ik ook heel wat collega’s van andere teams beter kennen: de collega’s die om half 1 gingen eten en de collega’s die om 1 uur kwamen.”
Heb je het gevoel dat je een verschil hebt kunnen maken voor de Brusselse samenleving? Voor de Nederlandstalige gemeenschap?
“Ik ben een echte ‘Brusseles’. Geboren en getogen in Ukkel. Ik speelde als kind op straat in de twee talen, dat was normaal. Toen ik jong was stonden de Franstaligen veel argwanender ten opzichte van het Nederlands, nu gelukkig veel minder. De tolerantie en de interesse voor het Nederlands zijn groter geworden, men beseft dat meertaligheid een troef is. Al denk ik dat de kennis er wel op achteruit gegaan is. Ik heb zeker geen stenen verlegd. Als ik al iets verlegd heb zijn het kleine kiezeltjes in de Zenne. Steeds met het belang van het individu in het achterhoofd: het belang van het kind in de kinderdagverblijven bijvoorbeeld, of de patiënt in de ziekenhuizen. Maar ik heb wel een zekere bijdrage kunnen leveren, zowel met mijn jobs in het Huis als mijn jobs ervoor. Ik kom vandaag in de Brusselse ziekenhuizen nog vaak mensen tegen die ik dankzij de opleiding logistiek assistent in de zorg aan werk heb kunnen helpen. Zien hoe gelukkig en trots die mensen zijn, dat maakt mij ook gelukkig en trots. En het doet me met de nodige voldoening terugkijken op mijn loopbaan.”
Wat ga je het meeste missen?
“Weet je, mijn vrienden zijn blank, 60+, hetero en zitten in dezelfde levenssfeer als ikzelf. Maar hier in het Huis heb ik kunnen werken met mensen van allerlei leeftijden, afkomst en culturen. Dat ga ik missen. Dat was mijn deur naar de realiteit en dat was oh zo verrijkend. Het houdt je blik ruim. Ik heb vrienden die buiten Brussel wonen en geen idee hebben van wat er zich 20km verder in de hoofdstad afspeelt. Ik wil die ruime blik op een of andere manier zeker behouden, ook na mijn pensioen. Maar bovenal ga ik ook gewoon de vriendschap van alle collega’s missen.”
Wat belooft het leven na het Huis? Wat zijn je plannen?
“Ik ga gelukkig niet van alles naar niets. Ik werkte halftijds en heb dus al een halftijds leven naast de job. Ik maak al langer juwelen als goudsmid, als zelfstandige in bijberoep. Daar ga ik zeker weer meer tijd insteken. Ik heb ook 7 kleinkinderen en mijn hobby’s. En heel wat vriendinnen gaan nu ook stilaan met pensioen. Mijn man is al thuis, al wil ik er wel over waken dat ik nog genoeg projecten en dingen van mezelf heb. Iets waar ik mijn passies en sociaal engagement in kwijt kan. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld, al ga ik pas beginnen zoeken naar een concreet project na de zomer. Eerst genieten van de vrije tijd en de lente die eraan komt. Het is een perfect seizoen om met pensioen te gaan, niet?”
Heb je nog een laatste boodschap voor je collega’s van het Huis?
“Behoud jullie humor! Dat is zo belangrijk. Is het een keer druk of moeilijk, met humor los je veel op en kan je vaak relativeren. Zeker als team. En investeer in de persoonlijke banden met je collega’s en partners. Ik heb zowel in de kinderdagverblijven als in de ziekenhuizen vaak echt een vertrouwensband opgebouwd met diensthoofden of taaltrainers. Dat persoonlijke gaf me veel voldoening. Het maakt het samenwerken aangenaam en uniek en komt het werk ten goede.”
En voor Vera, je opvolgster?
“Doe het vooral op jouw manier! Nieuwe mensen brengen nieuwe ideeën en zuurstof in een project. Dat gaat zij nu ook doen. Ik heb de laatste weken vaak met haar overlegd. Ze is helemaal ingewerkt en er meer dan klaar voor. Ik heb er alle vertrouwen in!”
Tot slot: wat ga je de doen op 25 maart, de eerste dag van je pensioen?
“Mijn valiezen maken! Op 2 april vertrek ik met mijn man, 3 dochters, schoonzonen en alle kleinkinderen een weekje naar Oostenrijk. Die reis is al twee keer uitgesteld omwille van corona. Ik ga er dus dubbel en dik van genieten én we gaan er de start van mijn nieuw leven vieren.”
Terecht! Veel geluk Ann!