Inkijk in de Brusselse praktijk

Hoe realiseer je meer interactie tussen leren in én uit de klas? 

Hoe zorg je ervoor dat jouw cursisten Nederlands durven en kunnen gebruiken in de klas, maar ook daarbuiten? 

Enkele voorbeelden

NT2-café

Lees welke bruikbare tips NT2-lesgevers elkaar gaven om cursisten meer Nederlands buiten de klas te laten oefenen.

Op stap met je klas 

We startten onze eerste sessie in januari. Jullie zagen Ayla aan het woord, lesgever NT2. Zij probeert elke module 1 keer op stap te gaan met haar klas. Deze tools kunnen je cursisten stimuleren om ook buiten de klas een activiteit te zoeken. Een individuele activiteit op maat zoeken kan via www​.nederlandsoefeneninbrussel​.be.

2020 12 02 Huis NL NT2 NT2 sessie2 spreekstrategieen 1
Spreekstrategieën

Spreekstrategieën

In de tweede sessie ervaarden we de kracht van spreekstrategieën. Lieve Vanachter toonde ons hoe we onze cursisten trucjes kunnen aanleren zodat de communicatie niet blokkeert. Dit trainen vraagt véél interactie binnen én buiten de klas. Een eerste stap naar buiten kan een conversatietafel of een conversatie-activiteit zijn.

Huisvanhetnederlands webinar leesstrategie
Leesstrategieën

Leesstrategieën

In maart nodigden we Jona Hebbrecht uit. Zij sprak over het belang van het aanleren van leesstrategieën. Veel leesmateriaal lijkt te hoog gegrepen voor cursisten, maar er is genoeg voorhanden zodat het uitdagend blijft. Denk maar aan de Wablieft-krant en de artikels in eenvoudig Nederlands van Bruzz.

Download de samenvatting van het webinar
Shutterstock 140282743 lr
Rubriekenkader

Rubriekenkader

Voor de vierde sessie daagde Karlien De Craen ons uit om het handboek te lossen. Zij is NT2-lesgever en werkt al jaren met een eigen rubriekenkader waarin ze basiscompetenties cyclisch laat terugkeren. De inhoud van de rubrieken vult ze in met de noden van de cursisten.

Ontdek het rubriekenkader
NT2 webinar 5 spreektaal
Spreektaal

Spreektaal

Sofie Begine van Goesting in Taal’ inspireerde ons bij de laatste sessie. Wat hebben we geleerd? Breng de authentieke taal naar binnen met bijvoorbeeld een aflevering van Reizen Waes. Bereid via verschillende werkvormen je cursisten voor op een oefenkans in spreektaal. Zoek een tandempartner om de taal te leren via Patati.

NT2 lesgevers in Brussel 2

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je hieronder in voor onze Nieuwsflits en word lid van onze Facebookgroep!

Naar de Facebookgroep

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze Nieuwsflits voor docenten NT2.

Zo ben je als eerste op de hoogte van onze activiteiten.