Wijzig je cookies voorkeuren

Op stap naar het Joods Museum van België

Joods museum van België

Het Joods Museum biedt tijdens de museumweken 2 activiteiten aan: Workshop ABC van het Judaïsme’ en 236. Land(es)capes from the 20th Convoy’ met een workshop. 

Optie 1: Workshop ABC van het Judaïsme

De cursisten maken kennis met riten en gebruiken in de Joodse godsdienst en worden uitgenodigd om verbanden te leggen met het eigen leven. Aan de cursisten wordt gevraagd een voorwerp of een foto mee te brengen van een ritueel of een feest dat in hun leven heel belangrijk is. Interactie verzekerd!

Optie 2: 236. Land(es)capes from the 20th Convoy’ met een workshop

De cursisten bezoeken een fototentoonstelling met ook twee schilderijen van Luc Tuymans. Op 19 april 1943 verliet het 20e transport het doorgangskamp Mechelen om 1 631 Joodse gedeporteerden naar Auschwitz te brengen. Dankzij verzetsacties die zowel binnenin als buiten de treinwagons werden uitgevoerd, wisten 236 van deze gedeporteerden uit de trein te springen die hen naar de uitroeiing leidde. Fotograaf Jo Struyven grijpt terug naar deze unieke daad van verzet tijdens het naziregime, door ons de landschappen te tonen (te suggereren) waarin dit weinig bekende verhaal zich afspeelde. 

Aan de cursisten wordt gevraagd een afbeelding mee te brengen van een landschap dat voor hen een diepe herinnering meedraagt. Emoties en interactie verzekerd!

Wanneer?

Alle weekdagen tussen 10.00 u. en 17.00 u.

Voor wie?

Vanaf taalniveau 2.1

Duur van de activiteiten

90 minuten (korter kan, indien gewenst). 

Reserveren?

Contacteer vanaf 7 februari het Joods Museum ten laatste vijf dagen voor de gewenste activiteit via frievancamp@​mjb-​jmb.​org. Vermeld de activiteit, het aantal deelnemers en hun naam.

Iemand van de educatieve dienst van het museum begeleidt de activiteit.