Veelgestelde vragen
Heb je een vraag bij ons aanbod? Is er iets niet duidelijk? Bekijk onze veelgestelde vragen.
Vragen over Nederlandse lessen
Geeft het Huis van het Nederlands Brussel ook advies aan kinderen? Open
Neen, het Huis van het Nederlands helpt je vanaf 16 jaar.
Kan het Huis van het Nederlands Brussel mij inschrijven in een Franstalige school? Open
Neen, bij ons krijg je informatie over cursussen Nederlands in het Nederlandstalig volwassenenonderwijs. Informatie over Franstalige scholen vind je op de website van Promosoc.
Kan het Huis van het Nederlands Brussel mij inschrijven in een privé talenschool? Open
Neen, bij ons krijg je informatie over cursussen Nederlands in centra voor volwassenenonderwijs. Wil je meer info over privétalenscholen? Consulteer deze lijst.
Waar kan ik les volgen? Open
Je volgt les online of in de klas. Er zijn lessen in elke Brusselse gemeente, bijvoorbeeld in de gemeenschapscentra. Maar niet elke locatie heeft alle soorten cursussen Nederlands. We bekijken jouw taalniveau en situatie om te weten waar je les kan volgen.
Geeft het Huis van het Nederlands Brussel zelf les? Open
Neen. Je krijgt informatie over de cursussen van de CVO (centra voor volwassenenonderwijs) en Ligo Brusselleer (centrum voor basiseducatie). Het Huis bekijkt welke cursussen bij jou passen en helpt je bij de inschrijving.
Wil je meer weten over de scholen? Bekijk hun websites:
Op welke momenten kan ik les volgen? Open
Je volgt les in de voormiddag, in de namiddag of ’s avonds. In de schoolvakanties van het Nederlandstalig onderwijs is er geen les. Tijdens je gesprek in het Huis van het Nederlands Brussel krijg je meer informatie over de lesmomenten.
Wanneer moet ik mij inschrijven? Open
In september en in januari zijn er meer cursussen beschikbaar, maar je kan het hele jaar langskomen om in te schrijven.
Hoe verloopt een online cursus? Open
Voor online lessen heb je een computer of laptop nodig, met een camera en microfoon. Zorg ook voor een plek met een stabiele internetverbinding waar je je ongestoord kan concentreren.
Vragen over zelfstudie
Moet ik ingeschreven zijn in het Huis van het Nederlands Brussel? Open
Neen, dat is niet nodig, je moet enkel een afspraak maken voor zelfstudie-advies. Is het jouw eerste keer bij het Huis van het Nederlands? Dan beoordelen wij tijdens het gesprek jouw taalniveau en maken we jouw dossier.
Begeleidt het Huis van het Nederlands Brussel mij bij mijn zelfstudie? Open
Neen, we begeleiden je niet bij je zelfstudie. Tijdens het gesprek krijg je alle tools om zelfstandig te studeren. Heb je daarna vragen? Dan helpen we je verder via e-mail.
Kan ik het materiaal bij jullie kopen? Open
Neen, wij verkopen geen materiaal. We geven je alle informatie om het materiaal te kopen of te lenen in een bibliotheek.
Is er een examen of kan ik een certificaat krijgen? Open
Neen. We vertellen je hoe en waar je jouw niveau kan testen tijdens jouw zelfstudie. Je kan ook bepaalde testen in het Huis van het Nederlands doen.
Kan ik door zelfstudie een hoger taalniveau bereiken? Open
Ja, als je veel discipline hebt en elk dag aan je zelfstudie werkt. Wil je na je zelfstudie een cursus Nederlands volgen van een hoger taalniveau? Dan doen we een test. Zo weet je op welk niveau je kan starten met je nieuwe cursus.
Kan ik ook zelfstudieadvies krijgen via e-mail? Open
Neen. Zelfstudie start met een online groepssessie voor beginners of een individueel gesprek voor wie al een beetje (of veel) Nederlands kent. Tijdens dat gesprek leren we je beter kennen. Zo kunnen we samen bepalen welk zelfstudiemateriaal voor jou het beste is. Kies voor een gesprek online of in het Huis van het Nederlands.
Wat is het verschil tussen een online afspraak en een afspraak in het Huis van het Nederlands Brussel? Open
Als je naar het Huis van het Nederlands komt, kan je onze collectie zelfstudiemateriaal bekijken. Dit zal je helpen om te beslissen welke methode geschikt is voor jou. Verder is er geen verschil tussen een online gesprek en een gesprek in het Huis van het Nederlands.
Hoelang duurt het gesprek? Open
Het gesprek duurt ongeveer 45 minuten. Wij luisteren naar jouw behoeften en geven daarna advies over zelfstudiemateriaal. Wij geven jou ook advies over planning en waar je Nederlands kan oefenen. Als dit jouw eerste afspraak is bij het Huis van het Nederlands, nemen we tijdens het gesprek ook de tijd om jouw dossier op te maken.
Kan ik na mijn afspraak nog een keer terugkomen? Open
Je bent altijd welkom voor een tweede of zelfs derde bezoek. Als je taalniveau verbetert, is het normaal dat je nieuwe vragen hebt. Maak dan gewoon een nieuwe afspraak. Wij helpen je met plezier.
Vragen over Nederlands oefenen
Kan iedereen deelnemen aan jullie activiteiten om Nederlands te oefenen? Open
Ja, iedereen ouder dan 16 jaar kan deelnemen aan onze activiteiten. Er zijn activiteiten voor alle taalniveaus. Dus ook als je nog niet veel Nederlands kan, kan je aan activiteiten deelnemen.
Vanaf welke leeftijd kan ik deelnemen aan de activiteiten? Open
Vanaf 16 jaar ben je welkom op onze activiteiten. Ben je jonger dan 16 jaar en wil je Nederlands oefenen? Of zoek je een Nederlandstalige activiteit voor je kind? Kijk eens op www.jonginbrussel.be, www.muntpunt.be of www.uitinbrussel.be
Welk taalniveau heb ik nodig? Open
Er zijn activiteiten op verschillende niveaus. Wil je weten welke activiteit voor jou is? Kijk naar de taaliconen. Een taalicoon toont hoeveel Nederlands je nodig hebt om een activiteit comfortabel te volgen. Meer dan 200 organisaties in Brussel en Vlaanderen gebruiken ze.
Wat heb ik nodig? Open
Bij elke activiteit staat wat je nodig hebt. Voor de meeste activiteiten heb je niets nodig. De meeste activiteiten zijn gratis, maar soms moet je je inschrijven.
Zijn alle activiteiten in groep? Open
De meeste activiteiten zijn in groep. Doe je liever geen activiteit in groep? Kijk dan zeker eens naar www.patati.be. Daar kan je een tandempartner zoeken om Nederlands te oefenen.
Wanneer zijn jullie activiteiten om Nederlands te oefenen? Open
De meeste conversatie-activiteiten zijn op weekdagen in de voormiddag, namiddag of ‘s avonds. Er zijn ook activiteiten die je in het weekend of op je eigen tempo doet, zoals Plonge en Patati. Zoek je een activiteit op een specifiek moment? Gebruik de filters op www.nederlandsoefeneninbrussel.be.
Waar zijn jullie activiteiten om Nederlands te oefenen? Open
Er zijn conversatie-activiteiten in bijna alle gemeenten van Brussel. Plonge speel je in het centrum van Brussel. Zoek je een activiteit in jouw gemeente? Gebruik de filter op nederlandsoefeneninbrussel.be.
Vragen over certificerende testen
Waarom moet ik een pre-screening doen voor een certificerende test? Open
Een certificerende test duurt lang en is betalend. Via een pre-screening weet je of het een goed idee is om de test te doen.
Wat betekent niveau A2? Open
Op A2 niveau kan je dit in het Nederlands:
- Je kan eenvoudige, korte gesprekken voeren, bijvoorbeeld jezelf voorstellen of vertellen wat je gisteren gedaan hebt. Je gesprekspartner moet je nog helpen om het gesprek op gang te houden.
- Je kan eenvoudige geschreven zinnen begrijpen, bijvoorbeeld een korte sms, e-mail of instructies in een app.
- Je kan ook korte teksten schrijven, bijvoorbeeld een e-mail of een sms.
Hoelang duurt het om A2 niveau te behalen? Open
Heb je nog geen kennis van het Nederlands? Ga je 2 keer per week naar de les? Dan hebben de meeste mensen tussen de 6 en de 8 maanden nodig om dit niveau te behalen.
Wat betekent niveau B1 mondeling? Open
Op B1 mondeling niveau kan je dit in het Nederlands:
- Je kan zonder voorbereiding deelnemen aan een gesprek over een onderwerp dat je goed kent, bijvoorbeeld over je familie of over je werk.
- Je kan gemakkelijk vertellen over een serie die je bekeek of een boek dat je las. Je kan vertellen waarover het boek of de serie ging en je kan er ook je mening over geven.
- Wanneer je een podcast beluistert of naar een tv-programma kijkt over een onderwerp dat je interesseert, dan kan je de hoofdpunten begrijpen.
Hoelang duurt het om het niveau B1 mondeling te behalen? Open
Om dit niveau te behalen, volg je les, maar gebruik je best ook af en toe Nederlands in je dagelijkse leven, bijvoorbeeld in gesprekken met vrienden of familie of door te sporten in het Nederlands.
Heb je nog geen kennis van het Nederlands? Ga je 2 keer per week naar de les én gebruik je ook af en toe Nederlands in je dagelijkse leven? Dan heb je minimum 2 jaar nodig om dit niveau te behalen.
Wat betekent niveau B1 schriftelijk? Open
Op B1 schriftelijk-niveau kan je dit in het Nederlands:
- Je kan via e-mail of chat uitleg vragen over een probleem, bijvoorbeeld op het werk, en je kan reageren op opmerkingen en vragen.
- Je kan een goed begrijpbare tekst schrijven over een onderwerp dat je goed kent, bijvoorbeeld jouw eerdere werkervaring beschrijven.
- Je kan een tekst begrijpen over een onderwerp dat je kent, bijvoorbeeld een lange e-mail van een vriend die op reis is.
Hoelang duurt het om het niveau B1 schriftelijk te behalen? Open
Om dit niveau te behalen, volg je les, maar gebruik je best ook af en toe Nederlands in je dagelijkse leven, bijvoorbeeld in je e-mails op het werk of door ook af en toe gebruik te maken van Nederlandstalige media (artikels, nieuwsberichten).
Heb je nog geen kennis van het Nederlands? Ga je 2 keer per week naar de les én gebruik je ook af en toe Nederlands in je dagelijkse leven? Dan heb je minimum 2 jaar nodig om dit niveau te behalen.
Wat betekent niveau B2 mondeling? Open
Op B2 mondeling niveau kan je dit:
- Je kan vloeiend en spontaan deelnemen aan een gesprek.
- Binnen een vertrouwde context, bijvoorbeeld op de school van je kinderen, kan je deelnemen aan een discussie en je standpunten uitleggen.
- Wanneer je een podcast beluistert of naar een TV-programma kijkt, dan begrijp je dit gemakkelijk.
Hoelang duurt het om het niveau B2 mondeling te behalen? Open
Om dit niveau te behalen, volg je les, maar gebruik je best ook af en toe Nederlands in je dagelijkse leven, bijvoorbeeld in gesprekken met vrienden of familie of door te sporten in het Nederlands.
Heb je nog geen kennis van het Nederlands? Ga je 2 keer per week naar de les én gebruik je ook af en toe Nederlands in je dagelijkse leven? Dan heb je minimum 3 jaar nodig om dit niveau te behalen.
Wat betekent niveau B1 schriftelijk? Open
Op B2 schriftelijk niveau kan je dit:
- In een schriftelijke conversatie, bijvoorbeeld in een e-mail of via chat, kan je samenwerking ondersteunen, ideeën toelichten of ervaringen aanbrengen om het gesprek vooruit te helpen.
- Je kan een verslag schrijven en redenen voor verschillende standpunten uitleggen.
- Je kan gemakkelijk artikels begrijpen, bijvoorbeeld een opiniestuk in de krant.
Hoelang duurt het om het niveau B1 schriftelijk te behalen? Open
Heb je nog geen kennis van het Nederlands? Ga 2 keer per week naar de les én gebruik je ook af en toe Nederlands in je dagelijkse leven? Dan heb je minimum 3 jaar nodig om dit niveau te behalen.
Vragen over Plonge (info voor begeleiders)
Wat moet ik als begeleider of leerkracht doen tijdens het spel? Open
Je kan kiezen tussen drie rollen:
Spelleider:
- Je start het spel op en vormt de teams.
- Je speelt niet mee met het spel.
- Je deelt wel scores uit tijdens het spel. Je bent de hele duur van het spel actief en betrokken.
Deelnemer:
- Je start het spel op en vormt de teams.
- Je speelt het spel mee, net als de andere deelnemers.
- De deelnemers geven elkaar scores.
Geen rol:
- Je start het spel op en vormt de teams.
- Je speelt niet mee met het spel en hebt geen actieve rol. Tijdens het spel kan je gerust een koffie gaan drinken en wachten tot het spel is afgelopen.
- De deelnemers geven elkaar scores.
Voor hoeveel deelnemers is het spel? Open
Het groepsspel is geschikt voor een groep van 6 tot 50 spelers. De groep wordt ingedeeld in teams. Elk team bestaat uit 3 tot 5 deelnemers.
Moeten de deelnemers hun eigen smartphone gebruiken? Open
Ja, het spel wordt gespeeld met de smartphone van de deelnemers. Elke deelnemer gebruikt een eigen smartphone om de route en het spel mee te volgen.
Wat als sommige deelnemers geen eigen smartphone hebben? Open
Er is minimaal 1 smartphone per team nodig. Liefst volgt iedereen mee op een eigen toestel, dat zorgt voor meer betrokkenheid en interactie. Lukt dat niet? Geen probleem: deelnemers zonder smartphone kunnen meevolgen op de smartphone van een teamgenoot.
Kunnen de deelnemers een pauze nemen tijdens het spel? Open
Het spel heeft een vaste timer en stopt automatisch. Een lange pauze tijdens het spel is dus geen goed idee.
Heb ik verder iets nodig of moet ik iets meenemen? Open
Lees de handleiding voor de spelleider vóór je het spel start. Print ze af en breng ze mee om tijdens het spel te bekijken. Breng ook een eigen smartphone mee om het spel te starten.
Hoe maak ik teams? Open
Nadat alle spelers een profiel hebben aangemaakt, kan je de groep in teams verdelen. Kies het aantal spelers per team. De teams worden nu automatisch gevormd door de webapp. Je kan de spelers nog van team veranderen. Dat doe je door op de knop ‘wijzigen’ te klikken naast de naam van de speler die je van team wil wisselen. Vergeet niet op de diskette te klikken om de teamwissel te bevestigen.
Kan ik spelers toevoegen als het spel al bezig is? Open
Neen. Alle spelers moeten toegevoegd zijn voordat de teamverdeling is gebeurd.
Hoe voeg ik spelers toe aan het spel? Open
Ofwel laat je hen de QR-code scannen, ofwel stuur je hen een e-mail met een link om in te loggen. De e-mail kan je versturen door op de QR-code te klikken. Je krijgt dan de mogelijkheid om een e-mailadres in te geven. Als alle spelers een profiel hebben aangemaakt, kan je naar het volgende scherm. Hier krijg je de laatste keer de mogelijkheid om spelers toe te voegen. Laat spelers niet naar game.plonge.be gaan. Deze link is enkel voor begeleiders.
Kan je deelnemen zonder e-mailadres? Open
Neen. Je hebt een e-mailadres nodig om een profiel aan te maken en zonder profiel kan je niet deelnemen.
Wanneer is het spel gedaan? Open
Als de timer afloopt. Of door handmatig het spel te stoppen. Klik daarvoor in het menu op ‘Stop deze route’. Je kan dan een boodschap verzenden naar de spelers.
Wanneer begint de timer te lopen? Open
Als je klikt op ‘start het spel’, en daarna op ‘ok’, begint de timer te lopen. Laat de spelers eerst naar het startpunt gaan alvorens op ‘ok’ te klikken. Anders verliezen ze misschien kostbare tijd onderweg naar het startpunt.
Een speler heeft de browser gesloten en geraakt niet meer in het spel. Wat nu? Open
Alle spelers hebben een e-mail gekregen met daarin een link. Via deze link kunnen ze opnieuw inloggen. Opgepast, deze e-mail belandt meestal in de spam- of reclamefolder.
Ik heb gekozen voor een spel waarbij de spelers elkaar scores geven. Hoe doen ze dit? Open
Spelers geven elkaar punten door in het menu te kiezen voor ‘Geef scores aan de teams’. Ze kunnen dit doen tijdens het spel of na de laatste opdracht.
Refresh? Open
De refresh-button is dikwijls de oplossing voor een probleem. Soms laadt een scherm niet of zie je iets niet verschijnen. Refresh dan je scherm.
Hoe toon ik de inzendingen van de teams aan de hele groep? Open
Als het spel gedaan is, kan je de inzendingen van de teams projecteren. Het is leuk om elkaars video's, audiofragmenten enz. te bekijken in de klas. Ga naar het menu en klik op ‘beheer spel’. Ga naar ‘mijn routes’ en klik op de route waarvan je de resultaten wilt tonen.
Kan ik de inzendingen tonen via mijn computer in plaats van via mijn smartphone? Open
Dat kan. Ga in je browser naar game.plonge.be. Kies voor ‘ik heb al een login’. Ga via het menu naar ‘beheer spel’.
Is er een handleiding voor de spelleider Open
Ja, download hier de handleiding voor de spelleider.
Vragen over Allez:NL
Waarom moeten mijn cursisten eerst naar de Beursschouwburg? Open
Voor hun toegangsbandje, gratis ontbijt en animatie.
Mag mijn cursist deelnemen aan een activiteit bedoeld voor een lager taalicoon? Open
We moedigen je aan om je cursisten in te schrijven voor een activiteit die past bij hun taalicoon. Geef je bijvoorbeeld enkel ’s avonds les? Dan kan je wel aansluiten tijdens de avondactiviteit.
Waarom schrijf ik mijn cursisten best in in kleine groepjes? Open
We willen graag dat cursisten kunnen deelnemen aan activiteiten op basis van hun interesse en woonplaats. Dat vergroot de kans dat ze nog eens terugkeren naar die plek en effectief Nederlands in Brussel blijven gebruiken.
Vanaf welk uur kan ik me/mijn cursisten inschrijven op maandag 21 oktober? Open
Vanaf 9u
Wat als ik mijn cursisten nog niet ken wanneer de inschrijvingen beginnen? Open
We raden je af om plekken te reserveren als je je cursisten nog niet kent. Je kan zodra je je klasgroep kent, elke cursist waarschijnlijk nog wel inschrijven voor een activiteit naar keuze. Misschien niet allemaal samen maar wel apart.
Wat als mijn cursisten niet zelf op hun activiteit geraken? Open
We doen het mogelijke om stewards te voorzien om waar mogelijk klasgroepen te begeleiden naar hun activiteit.
Is het nuttig om met een klas met een hoger taalniveau deel te nemen aan de avondactiviteit? Open
Ook voor een klasgroep met een hoger taalniveau is de avondactiviteit een aanrader.
Wat is de avondactiviteit? Open
We spelen leukste conversatiespel en leren elkaar beter kennen tijdens een message party
Zijn de activiteiten met het eerste taalicoon ook interessant voor de cursisten uit verlengde cursussen? Open
Jazeker. Activiteiten met het eerste taalicoon passen bij elke cursist die nog niet veel Nederlands spreekt of begrijpt.
Moet je voor de avondactiviteiten ook inschrijven? Open
Ook voor de avondactiviteit schrijf je je cursisten in als voor een andere activiteit. Er kunnen wel meer personen aan deelnemen.
Hoe snel zitten de activiteiten vol? Open
Dat hangt ervan af, maar wees er snel bij.