Plonge: het stadsspel om Nederlands in Brussel te ontdekken

Plonge is een gratis en interactief online stadsspel voor Brusselaars vanaf 16 jaar. Duik in het Nederlands en beleef actie en avontuur in de stad. Je komt op leuke plekken en ontdekt welke kansen Nederlands in Brussel biedt. Je moet een klein beetje Nederlands kunnen om het spel te spelen.

Speel alleen of met een vriend

Wandel langs één van de routes door de stad en doe de challenges. Ontdek Nederlands in Brussel.

Speel in groep

Houden je leerlingen of deelnemers van actie en uitdagingen? In kleine teams volgen ze een route langs interessante locaties om Nederlands te ontdekken. Op elke locatie doen ze een challenge, waarmee ze punten verdienen. Op het einde wint één team.

Praktisch

  • Het stadsspel is gratis.
  • Elke deelnemer heeft een smartphone met internetverbinding nodig.
  • Elke route heeft een bepaalde afstand en duur. Je kiest zelf welke route je speelt. Een route om alleen te spelen, duurt 1 à 1,5 uur. De routes in groep duren gemiddeld tussen 1,5 en 2 u.
  • Minimum aantal deelnemers: 1
  • Maximum aantal deelnemers: 50
Plonge logo blauw
Qr code

Klaar om te spelen?

Scan de QR-code met je smartphone

Hoe ga je te werk?

Hoe speel je het spel?

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk punten te scoren. Langs de route liggen vragen en challenges. Je krijgt punten door een challenge te doen.

Speel je alleen? 

Ga met je eigen smartphone op pad, alleen of met een vriend(in). Volg de route tot op het einde. Op het einde vergelijk je je score met andere Brusselaars die het spel speelden. 

Speel je in groep? 

De groep wordt verdeeld in teams van 3 à 5 deelnemers. Elke deelnemer gebruikt zijn eigen smartphone. De spelleider maakt een nieuw spel aan en stelt vooraf de teams samen. 

Met je team leg je de route af en breng je de challenges tot een goed einde. Iedereen binnen het team kan antwoorden in naam van het team, zo doet iedereen actief mee. Voor elke challenge krijgt het team punten. Het team met het hoogste aantal punten op het einde van het spel is de groepswinnaar!

Ben je leerkracht of begeleid je een groep? 

Bekijk de veelgestelde vragen.

Download de handleiding voor de spelleider.

Voor wie?

Voor welke leeftijd is het spel?

Het spel is gemaakt voor Brusselaars vanaf 16 jaar.

Hoeveel Nederlands moet je kunnen om het spel te spelen?

Je moet een klein beetje Nederlands kennen. De challenges zijn in het Nederlands. De routes zijn ingedeeld per niveau: taaliconen tonen hoeveel Nederlands je moet kennen. Kies een route die is aangepast aan het taalniveau van de deelnemers. De informatie- en registratiepagina’s om het spel op te starten zijn beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels.

Moet ik de app downloaden op mijn smartphone?

Nee, je hoeft geen app te downloaden. Plonge is een webapplicatie die je kan gebruiken door te surfen naar game​.plonge​.be.