Taaliconen zijn symbolen om bij Nederlandstalige vrijetijdsactiviteiten te plaatsen. Zo geeft u niet-Nederlandstaligen de kans om makkelijker deel te nemen aan het aanbod. Want die weten niet altijd wat ze mogen verwachten. Hoe moeilijk zal het Nederlands zijn? Zullen ze de uitleg wel begrijpen? Zijn ze welkom om er hun Nederlands te oefenen?
De taaliconen zijn een initiatief van het Huis van het Nederlands Brussel. Ze zijn beschikbaar op platforms als UiTinVlaanderen en UiTinBrussel.
Wat zijn de taaliconen?
De taaliconen zijn 4 symbolen. U plaatst ze bij sportieve, culturele en andere vrijetijdsactiviteiten in het Nederlands. Op uw website en in uw brochures. Samen met de legende of met een verwijzing naar www.taaliconen.be. Zo weten uw lezers welk taalicoon en welke activiteiten bij hen passen. Tegelijkertijd informeert u met de legende de Nederlandstalige lezers.

Starten met de taaliconen
Om te starten met de taaliconen, neemt u contact op met de regisseur in uw regio. Die helpt u bij de opstart en geeft ook erna advies. U volgt een infomoment, maakt afspraken en krijgt het materiaal. Alles zit vervat in een samenwerkingsovereenkomst die u afsluit met de regisseur.
In Brussel
Brusselse organisaties kunnen de helpdesk taaliconen van het Huis van het Nederlands Brussel contacteren voor meer info via taaliconen@huisnederlandsbrussel.be
Kijk onderaan deze pagina naar onze kalender. We organiseren infomomenten om Brusselse organisaties te informeren over het gebruik van de taaliconen.
In Vlaanderen
- Antwerpse organisaties contacteren Atlas Antwerpen
- Gentse organisaties contacteren Amal
- Organisaties uit de Rand contacteren vzw ‘de Rand’
- Alle andere Vlaamse organisaties contacteren het Vlaams Agentschap Integratie en Inburgering