Ga verder naar de inhoud

Label je ac­ti­vi­tei­ten met taaliconen

Taaliconen zijn symbolen om bij Nederlandstalige vrijetijdsactiviteiten te plaatsen. Zo geef je niet-Nederlandstaligen de kans om makkelijker deel te nemen aan het aanbod. Want die weten niet altijd wat ze mogen verwachten. Hoe moeilijk zal het Nederlands zijn? Zullen ze de uitleg wel begrijpen? Zijn ze welkom om er hun Nederlands te oefenen? 

Wat zijn de taaliconen?

De taaliconen zijn 4 symbolen. Je plaatst ze bij sportieve, culturele en andere vrijetijdsactiviteiten in het Nederlands. Op je website en in je brochures. Samen met de legende of met een verwijzing naar www.taaliconen.be. Zo weten jouw lezers welk taalicoon en welke activiteiten bij hen passen. Tegelijkertijd informeer je met de legende de Nederlandstalige lezers:

Taalicoon 1: je begrijpt of spreekt nog niet veel Nederlands

Taalicoon 2: je begrijpt al een beetje Nederlands maar je spreekt het nog niet zo goed

Taalicoon 3: je begrijpt vrij veel Nederlands en kan ook iets vertellen

Taalicoon 4: je begrijpt veel Nederlands en spreekt het goed

Starten met de taaliconen

Om te starten met de taaliconen, neem je contact op met de regisseur in jouw regio. Die helpt jou bij de opstart en geeft ook erna advies. Je volgt een infomoment, maakt afspraken en krijgt het materiaal. Alles zit vervat in een samenwerkingsovereenkomst die je afsluit met de regisseur. 

In Brussel

In Vlaanderen

De taaliconen zijn een initiatief van het Huis van het Nederlands Brussel. Ze zijn beschikbaar op platforms als UiTinVlaanderen en UiTinBrussel.

e-learning: hoe ken je taaliconen toe?

Wil je taaliconen bij je activiteiten zetten? Op het einde van deze e-learning weet je wat taaliconen zijn, ken je het belang van taaliconen, kan je de juiste iconen kiezen voor jouw activiteiten. 

Om de hele e-learning te doorlopen heb je ongeveer 40 minuten nodig.