Ga verder naar de inhoud

Nederlands voor ouders in je organisatie

Werk je met kinderen en wil je hun ouders motiveren om Nederlands te leren en te gebruiken? Wil je duidelijk communiceren met anderstalige ouders? We ondersteunen de ouders én jouw personeel ter plaatse.

Nederlandstalige organisaties in Brussel die met kinderen werken, hebben een heel divers publiek. Soms staan taalbarrières duidelijke communicatie in de weg. Wij gaan ter plaatse aan de slag met de ouders en met jouw personeel.

Ons aanbod is er voor Brusselse Nederlandstalige organisaties die met kinderen en hun ouders werken, zoals:

 • Scholen en andere onderwijspartners
 • Kinderdagverblijven (aangesloten bij Lokaal Loket Kinderopvang)
 • Consultatiebureaus
 • Huizen van het Kind

Voor ouders

Infomoment Nederlands leren en oefenen in Brussel

Ouders krijgen hier antwoord op hun vragen. “Hoe kan ik mijn Nederlands verbeteren?”; “Hoe en waar kan ik me inschrijven in een cursus Nederlands?”; “Hoeveel Nederlands moet ik kennen om mijn kind met voorrang in te schrijven in het Nederlandstalig onderwijs?”… Wij komen ouders informeren met een infosessie of een infostand.  

 

Conversatietafel Nederlands

Het is niet altijd makkelijk voor ouders om Nederlands te oefenen in Brussel. Het Huis van het Nederlands organiseert daarom conversatietafels in jouw organisatie. We begeleiden 13 sessies van anderhalf uur. Alle niveaus zijn welkom en herkenbare thema’s komen aan bod. De conversatiegroep stimuleert de spreekdurf van de ouders en geeft hen de mogelijkheid elkaar en de organisatie beter te leren kennen. We tonen ouders ook hoe ze na de conversatietafel verder Nederlands kunnen leren en oefenen.

 

Lessen Nederlands op school

Specifiek voor scholen organiseren we lessen Nederlands ter plaatse. De lessen zijn aangepast aan de schoolse context en zijn bedoeld voor ouders die nog geen of een beetje Nederlands kennen. Een cursus duurt één semester. Er is een kleine kostprijs aan verbonden voor de ouders en enkele voorwaarden voor de school (een geschikte ruimte, voldoende inschrijvingen, enz.).

 

Een inkijk in onze conversatietafel bij GO! basisschool Balder.

Voor personeel

Workshop Duidelijk Nederlands

Wil je beter communiceren met ouders met een basiskennis Nederlands? We geven concreet advies rond: briefjes, websites, nieuwsbrieven, schoolpoortgesprekken, oudercontacten, afspraken- en leefgroepboekjes, intakemomenten, breng- en afhaalmomenten enzovoort. Na de workshop kun je meteen aan de slag met het afgewerkte materiaal. 

Boek een workshop 'Duidelijk Nederlands' en ontdek tips & tricks om jullie schriftelijke en mondelinge communicatie te verduidelijken.

Coaching op de werkvloer

Werk je voor een kinderdagverblijf? Heb je anderstalig personeel? Wil je hen op de werkvloer helpen Nederlands te leren?

Check zeker ook ons aanbod 'Nederlands voor personeel van kin­der­dag­ver­blij­ven en ont­haal­ou­ders'.

Nederlands voor ouders? Zij doen het!

Benieuwd naar de ervaringen van andere organisaties? Bekijk deze praktijkvoorbeelden.

Nederlands voor ouders in Basisschool Balder

In GO! Basisschool Balder in Sint-Gillis komen gedurende een traject van 13 weken op vrijdag verschillende ouders van de school samen om op…

Instrumenten

Wil je liever zelfstandig aan de slag? We creëerden een aantal instrumenten.

ABabyC: Woordenboekje voor ouders met kinderen tussen 0 en 3 jaar

Gaat je kind naar het kinderdagverblijf, het consultatiebureau of een andere Nederlandstalige organisatie? Dit boekje helpt je om in het Nederlands te communiceren over jouw kind. Wil je iets vertellen aan een medewerker of aan andere ouders? Neem dit woordenboekje mee in je tas en zoek de woorden op die je nodig hebt.

Duidelijk Nederlands op school (basisonderwijs)

Dit is een boekje voor Brusselse Nederlandstalige basisscholen met tips om vlotter te communiceren met anderstalige ouders. Zeven thema's worden toegelicht:

 1. Bezoek aan de school
 2. Inschrijvingsgesprek
 3. Infomoment
 4. Schoolpoortgesprek
 5. Algemene communicatie met ouders
 6. Oudercontact
 7. Conflict- of slechtnieuwsgesprek 

 

Duidelijk Nederlands op school (secundair onderwijs)

Dit is een boekje voor Brusselse Nederlandstalige secundaire scholen met tips om vlotter te communiceren met anderstalige ouders. Zes thema's worden toegelicht:

 1. Bezoek aan de school
 2. Inschrijvingsgesprek
 3. Infomoment
 4. Algemene communicatie met ouders
 5. Oudercontact
 6. Conflict- of slechtnieuwsgespre