Ga verder naar de inhoud

Nederlands voor ouders in Basisschool Balder

In GO! Basisschool Balder in Sint-Gillis komen gedurende een traject van 13 weken op vrijdag verschillende ouders van de school samen om op een toegankelijke manier Nederlands te leren. Het is een samenwerking van de school met de Vlaamse Gemeenschapscommissie, Ligo Brusseleer, OCB en het Huis van het Nederlands. 

Vaak is Nederlands hier pas de derde taal. De conversatietafels helpen de ouders een band met elkaar, de school en de taal te vormen.

2024 Balder 8
Mike Goudeseune, directeur GO! Basisschool Balder

Uitdagingen

“98% van de kinderen op onze school is anderstalig, waarvan 88% Arabischtalig en Franstalig. Het is belangrijk dat ook de ouders Nederlands leren en zo betrokken raken met de school en het kind."

- Mike, directeur GO! Basisschool Balder

“Nederlands spreken in Brussel is belangrijk en zorgt ervoor dat de kinderen meer kansen in het leven en op de arbeidsmarkt zullen hebben. Maar Nederlands leren is moeilijk omdat we bang zijn om te praten. Ik heb al andere cursussen Nederlands gevolgd maar daar leerde ik minder omdat het veel meer een klassfeer was. "

- Fehtia, ouder, neemt deel aan de conversatietafel

Oplossingen

  1. De ochtend start met een half uurtje ‘Welkom in de klas’ met Hilke van Ligo Brusselleer. Ouder en kind doen samen een taalstimulerende activiteit in hun thuistaal. Deze activiteit helpt de ouders om meer taalbewust om te gaan met hun kind. Door in de klas actief aanwezig te zijn, voelen ze zich meer betrokken en leren ze de juf of meester beter kennen.
  2. Daarna gaan de kinderen naar hun les en verzamelen de ouders in een ander lokaal voor de conversatietafel met Ella van het Huis van het Nederlands. De ouders drinken samen gezellig een koffie en spreken in het Nederlands over dagdagelijkse en schoolse onderwerpen. Zo leren ze ook elkaar en de school beter kennen.

Resultaten

“We zien dat we met de conversatietafels mooie resultaten behalen. Ook los van de conversatietafels houden wij onze ogen open voor andere manieren om mensen bij elkaar te blijven brengen om de Nederlandse conversatie gaande te houden. Het is een verhaal zonder einde.”

- Mike, directeur GO! Basisschool Balder

"Hier durven we echt te praten. Ik lach graag en dat kan hier.”

- Fehtia, ouder, neemt deel aan de conversatietafel

Bekijk hierboven het videoverslag van Scholengroep Brussel.

Geïnspireerd?

Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen?