Wijzig je cookies voorkeuren

Aanbod voor Brusselse scholen

Werkt u op een Brusselse Nederlandstalige school en wilt u ouders motiveren om Nederlands te leren of te gebruiken? Ons aanbod Nederlands voor ouders is er voor alle Brusselse scholen, CLB’s en andere onderwijspartners. Bekijk hieronder de opties en contacteer ons voor meer informatie of een verkennend gesprek.

Contacteer ons

Infomoment voor ouders

Waar en hoe kunt u Nederlands leren in Brussel? Het Huis van het Nederlands komt de ouders op uw school een infosessie geven of komt met een infostand naar uw activiteiten.

Infomoment voor ouders – inclusief screening

Wij komen ouders die Nederlandse les willen volgen, testen op taalniveau en leersnelheid. Op basis daarvan kunnen we ouders inschrijven voor lessen Nederlands in Brussel.

Lessen Nederlands voor ouders

Wilt u liever lessen Nederlands voor ouders op uw eigen school organiseren? Op basis van de resultaten van de screening bekijken we de opties met de Centra voor Volwassenenonderwijs en CBE Brusselleer.

Oefenkansen Nederlands voor ouders

  • Organiseer een conversatiegroep voor ouders die hun Nederlands willen oefenen. Vraag Nederlandstalige ouders om de conversatiegroep te begeleiden. Goed voor het contact tussen ouders én voor het Nederlands. We helpen bij de opstart en zorgen voor gespreksmateriaal. 
  • Organiseer conversatieactiviteiten: ouders oefenen hun Nederlands met Nederlandstalige ouders terwijl ze samen koken, klussen, tuinieren, het schoolfeest voorbereiden of zelfs naar de markt gaan en soep maken voor de kinderen.
  • Plan mini-conversatiegroepen: Drukke agenda? Maar wilt u toch graag ouders stimuleren om Nederlands te oefenen? Kies dan voor onze mini-conversatiegroepen. Het Huis komt 3 keer naar uw school om een conversatiegroep te begeleiden.

Duidelijk Nederlands

Voor een schoolteam is het niet altijd makkelijk om in het Nederlands te communiceren met ouders die niet Nederlandstalig zijn. Boek een workshop of een minisessie Duidelijk Nederlands en ontdek tips & tricks die uw communicatie kunnen verduidelijken.

Boek een workshop Duidelijk Nederlands spreken of schrijven 

Kies voor duidelijk Nederlands schrijven of spreken. Of voor een combinatie. Kies zelf rond welk thema we werken: bezoek aan de school, inschrijvingsgesprek, infomoment, schoolpoortgesprek, algemene communicatie met ouders, oudercontact, conflict- of slechtnieuwsgesprek. 

We werken met brieven en ander materiaal van de school en met de gids Duidelijk Nederlands op school waarin u elk thema terugvindt. 

De workshops gaan door in de school. 

Boek minisessies duidelijk Nederlands 

  • Herschrijf het schoolreglement. 
  • Herwerk schoolbrieven in een uniforme stijl met altijd dezelfde woordenschat. 
  • Oefen een intakegesprek met ouders in zoveel mogelijk Nederlands.

Gebruik onze gids!

Bij de workshops Duidelijk Nederlands hoort een gids Duidelijk Nederlands op school. Er is een versie voor basisscholen en een versie voor secundaire scholen. Alle Nederlandstalige scholen in Brussel kregen een gratis gids voor elke medewerker. Extra gratis gidsen aanvragen kan nog steeds.

Bestel nu bij
nederlandsvoorouders@​huisnederlandsbrussel.​be.

De inhoud ervan vindt u ook in praktische fiches terug op onze website. Bekijk en download er elk thema afzonderlijk.

Naar de fiches