Het Huis van het Nederlands werd 20 jaar!

20 JAAR LOWRES 1

24/11/2023 – Het Huis van het Nederlands Brussel vierde haar twintigste verjaardag op 23 november. Samen met bevoegde ministers en het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie kwamen 800 professionele partners én cursisten deze dag mee beleven.

Om 9.30 uur openden de deuren van het Huis van het Nederlands Brussel in de Philippe de Champagnestraat. 300 cursisten genoten van de opendeurdag en oefenden er op speelse wijze hun Nederlands. Capoeira, een verjaardagsslinger maken, Jenga, film kijken, Huis work-out… zijn slechts een greep uit de veelheid van oefenactiviteiten waaraan de genodigden konden deelnemen. 

De dag startte in aanwezigheid van het kabinet Rutten (Vlaams minister van Samenleven) en van Vlaams minister bevoegd voor Brussel, Benjamin Dalle. De educatief consulenten die dagelijks de klanten screenen en oriënteren werden in de bloemetjes gezet. 

Vlaams Minister van Samenleven, Gwendolyn Rutten: Nederlands is dé opstap naar opleiding of werk. Zeker in Brussel staat Nederlands voor meer gelijke kansen. Dat weten Brusselaars zelf maar al te goed. Maar liefst tweehonderdduizend Brusselaars vonden de voorbije twintig jaar de weg naar het Huis van het Nederlands. Een voorbeeld voor Vlaanderen. Nederlands, werk, gelijke kansen. Dat vind ik een prachtig verhaal.”

Vlaams Minister bevoegd voor Brussel, Benjamin Dalle: Brussel is de stad met de meeste talenten ter wereld. Dat hebben we te danken aan de grote diversiteit. Om die talenten te ontsluiten hebben we een gemeenschappelijke taal nodig. Met het Nederlands kunnen we talenten verbinden. Het Huis van het Nederlands speelt daar een cruciale rol in.” 

Het avondprogramma in de Sint-Gorikshallen startte om 18 uur voor een publiek van 500 genodigden met een prijsuitreiking: 

  • Samira Chaoui, chef instructeur bij Bel’o, groeide in haar job dankzij haar kennis van het Nederlands
  • Katrien Vanachter, medewerker van de Leidstarschool Brussel werkt mee aan oefenkansen Nederlands voor de ouders op school
  • Odette Hermans, een geëngageerde vrijwilliger die zich inzet als moderator van Babbelut-conversatietafels van het Huis
  • Ann Deraedt, organisator van oefenkansen Nederlands in Gemeenschapscentrum Nohva
  • Alexandra Cromphout, bezieler van conversatie-activiteiten in Muntpunt
  • Ayla De Greve, neemt prijs in ontvangst voor alle lesgevers NT2 in CVO Lethas, CVO Brussel, CVO Sempe en Ligo Brusselleer
  • Meryem Bakay, kinderbegeleidster in Woluland, leerde Nederlands op de werkvloer op initiatief van haar leidinggevende Sandra Pishoudt

De prijsuitreiking vond plaats in aanwezigheid van het college van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. 

Minister Sven Gatz, coördinerend collegelid voor het Huis van het Nederlands Brussel bevoegd voor Onderwijs en Scholenbouw, schonk de prijs aan de Leidstarschool: Het creëren van oefenkansen Nederlands leidt tot meer kennis en vaardigheden bij de ouders en tot een betere communicatie tussen school en ouders, wat uiteindelijk een positieve invloed heeft op het leerproces van de kinderen. Door ouders te versterken op het vlak van het Nederlands, willen we ook meer betrokkenheid en participatie bij het schoolgebeuren genereren. Een win-win voor iedereen!”

Staatssecretaris Ans Persoons, collegelid bevoegd voor Cultuur, Jeugd, Sport en Gemeenschapscentra: Het Huis van het Nederlands maakt al 20 jaar het verschil door anderstalige Brusselaars, en met name nieuwkomers, een echte kans te bieden in het Nederlands. De inzet van de vele vrijwilligers is goud waard, want zonder hen krijgen de cursisten niet de oefenkansen die nodig zijn in het taalleerproces. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de Babbelut conversatietafels die al jaar en dag een succesformule zijn.” 

Minister Elke Van den Brandt, collegevoorzitter bevoegd voor Begroting, Welzijn, Gezondheid, Gezin en Stedelijk beleid: Nederlands is een plaats van ontmoeting geworden, in het Nederlands leren we elkaar kennen. We hebben taal nodig om samenleving te maken maar het één komt niet voor het ander. Er zijn ook mensen die taal leren op de werkvloer. En als ze dat doen in een crèche, vaak in moeilijke omstandigheden, verdient dit veel waardering.’

De Bonski’s brachten de nodige ambiance en zongen samen met het voltallige publiek Belgische, Nederlandstalige liedjes. 

Directeur Patrick Manghelinckx en voorzitter Frans De Keyser blikken tevreden terug op een geslaagd feest: 

Investeren in een kwalitatieve begeleiding van de cursist Nederlands en het afstemmen van de dienstverlening op het typisch Brusselse model, blijven ook de komende jaren de absolute prioriteiten van het Huis van het Nederlands Brussel.”